Katselmuksen kulku

Perjantai

Ilma Vainu jakoi eväspussit joukkueille

Ilma Vainu jakoi eväspussit joukkueille Kuva: Eeva Riihelä

Avajaiset vietettiin kauniissa syysillassa Outokummun Vanhalla Kaivoksella. Ennen avajaisia suoritettiin koirien tarkastus ja kerättiin joukkueiden matkapuhelimet. Pohjois-Karjalan Pelastuskoirien puheenjohtaja Kati Hyvärinen toivotti kaikki tervetulleiksi, palomestari Jukka Saarelainen kertoi Pohjois-Karjalan Pelastuslaitoksen terveiset ja ylituomari Matti Koistinen julisti joukkuekatselmuksen avatuksi. Myös paikallinen himoetsijälegenda Ilma Vainu ilahdutti avajaisia läsnäolollaan ja teki järjestäjille tepposet palauttamalla kerätyt matkapuhelimet eväspussien mukana takaisin joukkueille.

Perjantai-ilta jatkui joukkueiden hälytysvalmiudella. Pian ryhmät saivatkin ilmoituksen kadonneesta Pekka Mustosesta, ja käynnistettiin maastoetsintä. Jokainen ryhmä suoritti ensin kaksi lämpökamerahavaintopisteen tarkastusta gps-koordinPerjantain jälkikaavioaatein.

Illan kääntyessä yöksi, kadonneen pyörä (jokaiselle joukkueelle omansa) löytyi, ja ryhmät ohjattiin tarkastamaan pyörän ympäristöä tienvarsitarkastuksena. Jälkikaavio kaikille kuvan mukainen. Ensimmäinen lenkki iältään noin
 8h, tuore harhatarha alussa. Seuraavalla lenkillä yksittäiset harhat,
ajetun jäljen ikä noin 6h. Kolmas lenkki iältään noin 3 tuntia ja viimeinen alle tunnin. Kaikilla lenkeillä kaksi esinettä.

Etsintä päätettiin aamuyöllä vajaan viiden tunnin etsinnän jälkeen.


Lauantai

Lauantaiaamu jatkui edellisenä yönä keskeytetyn etsinnän jatkon suunnitelulla, kunnes paikallisen pelastuslaitoksen edustaja keskeytti tilaisuuden kertomalla Outokumpua riepotelleesta voimakkaasta myrskystä. Pelastuskoiraryhmiä tarvittiin apuun, sillä kaikkia alueella liikkuneita henkilöitä ei oltu tavoitettu. Ryhmät saivat uudet tehtävät Vanhan Kaivoksen ympäristöön.

 

Pelastuskoirajoukkue liikkeellä Vanhalla Kaivoksella Kuva: Jyri Keronen

Pelastuskoirajoukkue liikkeellä Vanhalla Kaivoksella Kuva: Jyri Keronen

 

Lauantain aikana suoritettiin Vanhan Kaivoksen alueella kuusi rastia, lisäksi yksi Outokummun keskustan alueella:

Pelastuslaitoksen rastilla tehtävänä oli suorittaa ihmisen pelastaminen kaatuneiden puiden alta, sekä antaa tarvittava ensiapu. Tehtävässä arvioitiin ensisijaisesti ryhmän ja ryhmänjohtajan toimintaa.

Piha-alueen tarkistuksessa ryhmien tuli suorittaa vanhan voimalan piha-alueen tarkastus mahdollisten henkilöiden varalta. Alueelle sai mennä ainoastaan koirat, ohjaajien saadessa toimia yhdeltä sivulta ohjaten. Alueella oli kaksi maalimiestä, joista kumpaakaan ei nostettu pois.

Tunnelirastilla koirakot toimivat Museotunnelissa maan alla. Toiminta-aika oli tiukka, ja se sisälsi myös evakuointihälytyksen, jonka aikana myös ensin annettu etsintäsuunnitelma muuttui lisäohjeiden vuoksi. Tunnelissa oli kaksi maalimiestä; yläpiilo tuotti paikannuksessa ongelmia, koirat sen pääsääntöisesti hyvin merkkasivat.

EA-rasti suoritettin Tornissa. Rastilla ryhmien ensiaputaitoja tarvitsi neljä autettavaa, joten ryhmiltä vaadittiin erityisesti tilanteenarviointikykyä.

Hallintarastilla mitattiin koirien hallintaa lyhyellä perustottelevaisuusosuudella, sekä kauko-ohjauksissa. Tilanteeseen hämminkiä aiheutettiin pudottamalla ylikulkusillalta nukke keskelle tottelevaisuusaluetta, ja yksi avustajista ”pyörtyi” koirien ollessa paikallaolossa. Lopuksi ohjattu nouto.

Rikastamossa suoritettiin rakennusetsintä. Maalimiehiä kuusikerroksisessa rakennuksessa oli viisi.

Outokummun keskustassa joukkueet kävivät kuvaamassa suunnitelemansa videot ”Pelastuskoiratoiminta viidessä minuutissa”.

 


Sunnuntai

Pelastuskoiraryhmä maastossa Kuva: Sara Pietarinen

Pelastuskoiraryhmä maastossa Kuva: Sara Pietarinen

Sunnuntaiaamuna ryhmät palasivat lauantaina aamuyöllä keskeytettyn etsintätehtävän pariin, kun Pekka Mustosen etsintä jatkui Outokummun Luonto- ja Eräkeskuksen maastoissa. Päivän aikana ryhmät suorittivat neljä rastia. Ohjeistuksena oli, että alueilla on liikuttu etsijöiden toimesta.

Lammen tarkastuksessa ryhmät saivat tehtäväkseen tarkastaa lammen ympäristö. Alueella ei ollut maalimiestä, vaan pääpaino oli loppuraportoinnissa.

Hakutehtävässä ryhmien tuli tarkastaa kartalta osoitettu alue. Alueella kaksi maalimiestä.

Rannan tarkastus jatkui suoraan hakutehtävän jälkeen. Maalimies läheisessä saaressa, tyhjä vene lammella 
kellummassa. Lisäksi matkalla voimakkaasti virtaava puro, jonka yläjuoksulla maalimies.

Harjualueella yksi maalimies. Lisäksi ryhmiä kohtasi toimittajan, joka tuli ohjata oikeaoppisesti eteenpäin.

Tehtävien jälkeen ryhmät palasivat kisakeskukseen Vanhalle Kaivokselle. Aamupäivän etsinnät eivät olleet johtaneet Pekka Mustosen löytymiseen ja ryhmät valmistautuivat katsemuksen päättäjäisiin ja tulosten julkaisuun.

Ilma Vainu sai jälleen puheenvuoron ja kertoi yllättävät terveisensä: Pekka Mustonen oli löytynyt! Ilman ja Pekan tiet olivat kohdanneet Outokummun yössä ja rakkaus roihahtanut – Pekka oli siis oikein hyvässä tallessa. Ilma myös palkitsi parhaan videon tehneen joukkueen Ilman Tiplomilla, joka annettiin Pirkanmaan Pelastuskoirien joukkueelle.

 

Ilma Vainu Kuva: Heta Ahtiainen

Ilma Vainu Kuva: Heta Ahtiainen

 

Toisen erikoispalkinnon jakoi Keijo Rautanen katselmuksen parhaalle ryhmänjohtajalle. Palkinnon sai Pelastuskoiraliiton Jari Miettinen.

Puheenvuorojen, kiitosten ja erikoispalkintojen jälkeen päästiin kuulemaan kilpailun lopputulokset. Voittajaksi julistettiin Pelastuskoiraliiton joukkue, jonka kotiyhdistys on ESPY (Espoonseudun pelastusalan yhdistys ry – pelastuskoiraosasto). Hopeaa nappasi Turun Palveluskoiraharrastajat ja pronssia Helsingin pelastus- ja etsintäkoirat. Onnittelut joukkueille!

 

Palkitut joukkueet Kuva: Heta Ahtiainen

Palkitut joukkueet Kuva: Heta Ahtiainen